Op 1 juni 2018 startte het 4-jarige Interreg Europe project Biogov, wat staat voor Celebrating Biodiversity Governance . Onder leiding van lead-partner provincie Friesland werken de 9 projectpartners in 8 lidstaten (Nederland, Zweden, Polen, Bulgarije, Roemenië, Slovenië, Spanje en Vlaanderen) via participatief bestuur aan beter beleid m.b.t. biodiversiteit.
Rol VLM
Voor VLM bestaat het project eruit om via een participatief traject (de
MSP-methodiek) in twee case studies vorm te geven aan het instrument dienstenvergoeding en bij uitbereiding ook de beheerovereenkomst landinrichting. De instrumenten zijn opgenomen in het decreet landinrichting, maar zijn momenteel nog niet operationeel. De twee cases zijn de havenuitbreiding op de Linkerscheldeoever (onderdeel van
Grenspark Groot Saeftinghe) en de Gulpvallei in Voeren.
Case Linkerscheldeoever
Sinds 2015 experimenteren lokale landbouwers met kiekendiefvriendelijke teelten, grotendeels op overheidsgronden die ter beschikking gesteld worden. Deze teelten zijn aantrekkelijk voor muizen en helpen de bruine kiekendief zo aan voedsel. De teelten hebben ook een economisch rendement voor de landbouwer als voedergewas voor de runderen.
In samenwerking met het Havenbedrijf Antwerpen, ANB, Natuurpunt en De Vlaamse Waterweg wordt onderzocht hoe de inzet van de nieuwe instrumenten (dienstenvergoeding en beheerovereenkomst Landinrichting) kan bijdragen aan het behalen van de IHD doelstellingen voor de bruine kiekendief in de toekomst. Samen met de landbouwers worden o.a. nieuwe beheerpakketten op maat ontwikkeld.
Case Voeren
In Voeren loopt momenteel het Grenzenloos
Gulpdal-project van de stichting ARK, uitgevoerd door het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren. De doelstelling van dat project is om het natuurlijk waterbergend vermogen van de Gulp en haar zijrivieren te herstellen, te verbeteren en te behouden. Daarvoor zijn maatregelen nodig zodat de afstroom van water en modder vermindert en water langer in het gebied blijft. Stroomafwaarts zijn dan minder ingrijpende maatregelen nodig. Het project startte in februari 2018 en loopt 4 jaar.
Door BioGov te koppelen aan dit net opgestarte Ark-project in de Gulpvallei en aan de lopende gebiedsgerichte inzet van het instrument beheerovereenkomsten, ontstaat een mooie synergie.
Meer uitleg over de uitdagingen die zich voordoen in de Gulpvallei vind je in de
Situatieschets Gulpvallei.
De procesbegeleider van BioGov heeft samen met het Regionaal Landschap een participatief traject opgestart in het gebied met de lokale stakeholders (landbouwers en grondeigenaars). In het participatief proces werd o.a. gebruik gemaakt van de
methodiek Schetsschuit om beleidsactoren en lokale actoren samen tot ideeën te laten komen.
Het is de bedoeling dat er zo een evenwichtige en gedragen beheervisie wordt opgesteld, waarin de inzet van mogelijke instrumenten (waaronder de dienstenvergoeding) wordt afgewogen en een financieringsplan wordt uitgewerkt.
De aanplant van bomen, hagen, houtkanten, graften, struweel, … is belangrijk om de Gulpvallei op een natuurlijke manier klimaatbestendig te maken om de effecten van droogte en wateroverlast te bufferen. Daarbij kunnen bomen en hagen niet alleen voordelig zijn voor het landschap, de biodiversiteit, het bufferen van erosie en wateroverlast, maar ook voor de plaatselijke landbouwers en hun dieren. Als je de juiste soorten bomen aanwendt als voederbomen kunnen ze aanvullend zijn op veevoeder, goed voor het dierenwelzijn en zelfs de uitstoot van methaan door runderen milderen. Adviseur Wim Govaerts bekijkt samen met landbouwer Richard Claassens in dit
filmpje de mogelijkheden voor voederbomen voor zijn vleesveebedrijf in Voeren.
Partners
- Provincie Friesland - Nederland (hoofdpartner)
- Vlaamse Landmaatschappij
- Mures Environmental Protection Agency - Roemenië
- ADEPT Transylvania Foundation - Roemenië
- Territorial Studies Institute (Environment and Territorial Planning Ministry) - Spanje
- County Administrative Board of Västra Götaland - Zweden
- Slovenian Forestry Institute - Slovenië
- Lodzkie Region - Polen
- Bulgarian Management Association - Bulgarije
Meer informatie:
(Engelstalige) website over Biogov
Op 17 november 2021 vond de BioGov eindcoferentie plaats. Bekijk hier de presentaties en het filmpje met de kernboodschappen van het project.
Laatste update: 1 december 2021