Vanuit het natuurinrichtingsproject Berlare Broek en Donkmeer namen ANB en VLM het initiatief om voor de ruimere (Sigma)cluster Kalkense meersen een onthaalplan op te laten maken. Alle lokale en bovenlokale actoren werden betrokken via een participatief traject, dat leidde tot een gedragen onthaalvisie voor de regio en actielijst voor het gebied. Het gezamenlijke doel is de Kalkense Meersen en het Donkmeer laten uitgroeien tot één gebied waar plaats is voor natuurbeleving, natuurwaarde en natuurherstel, zachte recreatie en agrarische activiteit, en dat op het ritme en in het spoor van de Schelde. Dat is de ambitie van de gemeentes Wetteren, Wichelen, Berlare en Laarne en tal van andere partners. Zondag 27/5 ondertekenden alle partners een charter dat de doelstellingen bundelt.
De Kalkense Meersen en het Donkmeer vormen samen 1500 hectare topnatuur, die zich uitstrekt over de gemeenten Berlare, Laarne, Wetteren en Wichelen. Verschillende partners, waaronder de uitvoerders van het Sigmaplan, zetten zich nu al in om die natuur op te waarderen en toegankelijk te maken voor bezoekers. Met het charter leggen alle zestien betrokkenen vast waar ze in de toekomst nog aan willen werken.
VLM zal in Berlare Broek en de omgeving van het Donkmeer via het natuurinrichtingsproject een aantal actiepunten realiseren. De voortgang van dit project kan je lezen op de projectfiche.
Berlare, Laarne, Wetteren en Wichelen organiseerden zondag elk een activiteit ter gelegenheid van de ondertekening. Zo kon je al een glimp opvangen van de aaidierenweide aan de Eendenkooi in Berlare, die over een maand opengaat. Kinderen zullen er hun hartje kunnen ophalen: er zullen alpaca's, geitjes, kippen, cavia's, konijnen en kalfjes van jerseykoeien rondlopen.