Wat is MTIL?
MTIL is een internettoepassing die de Mestbank ter beschikking stelt op het Mestbankloket (www.mestbankloket.be).
Als erkende mestvoerder moet u op MTIL een
mestafzetdocument opmaken vóór het begin van elk transport van dierlijke en andere meststoffen. Ook moet u op MTIL de mestafzetdocumenten namelden en afmelden (afmelden als het transport niet is doorgegaan). De gegevens die u meldt op MTIL, worden automatisch opgenomen in het overzicht van de mesttransporten.
De automatische controle van de gemelde gegevens die de erkende mestvoerder invoert op MTIL, is beperkt. Het feit dat de internettoepassing niet aangeeft dat het gemelde transport verboden is, houdt geen bevestiging in van de Mestbank dat het transport conform de regelgeving zal worden uitgevoerd. De erkende mestvoerder moet zorgen dat de dierlijke mest of andere meststoffen vervoerd worden conform de regelgeving.
Aanmelden in MTIL
U aanmelden op het Mestbankloket (www.mestbankloket.be), doet u met uw elektronische identiteitskaart (eID) en bijhorende pincode of itsme. Bent u uw pincode vergeten? Lees dan deze info: Hoe kan ik een nieuwe pincode of pukcode aanvragen voor mijn eID?
Wie kan aanmelden?
Wilt u iemand anders laten inloggen om transporten te melden op MTIL? Dan moet u die persoon een volmacht verlenen.
Volmachten
Het toekennen of stopzetten van volmachten, doet u ook via het Mestbankloket. Nadat u bent ingelogd, kiest u voor de rubriek 'Volmachten'. Als u in het verleden volmachten op papier aangevraagd hebt, vindt u die terug op het Mestbankloket. De volmachten voor MTIL vallen onder de volmacht 'Aan- en afvoer van mest'.
Wilt u iemand anders laten werken met het Mestbankloket in uw plaats? Volmachten registreren kan via het Mestbankloket. Meer informatie vindt u in de instructie volmachtenbeheer op het Mestbankloket.
Aanmelden als buitenlander
Als u geen Belg bent of in het buitenland woont, beschikt u niet over een eID. In dat geval moet u zich aanmelden met een gebruikersnaam en wachtwoord als buitenlander.
Helpdesk bij vragen en noodprocedure als MTIL onbereikbaar is
Wij staan voor u klaar van maandag tot vrijdag, van 9 uur tot 12.30 uur en van 13 uur tot 16.30 uur. Onze contactgegevens:
- regio West (Oost-Vlaanderen of West-Vlaanderen):
vervoer.west@vlm.be - T 02 543 76 29: kies 1 in het menu
- regio Oost (Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg):
vervoer.oost@vlm.be – T 02 543 76 30: kies 1 in het menu
Melden van een mesttransport
Het melden van het transport doet u vóór het begin van elk transport van dierlijke en andere meststoffen.
U geeft de volgende gegevens op:
- de identificatiegegevens van de aanbieder en afnemer
- de datum van het transport
- de dierlijke of andere meststof die vervoerd zal worden
- het aantal vrachten en per vracht de inhoudswaarden (N en P2O5) van de mest
- de aard van de bestemming van de vervoerde mest
- de laad- of losplaats
- de erkende transportmiddelen waarmee het transport uitgevoerd wordt
Nadat alle gegevens zijn ingevuld, kunt u het transport 'Aanmelden' en het mestafzetdocument downloaden of afdrukken.
Aanduiden van de stikstof- en fosforsamenstelling
De landbouwer moet jaarlijks kiezen of hij met het forfaitsysteem of met analyses wil werken. Met die keuze houdt MTIL rekening.
Als de keuze analyse is, worden de analyseresultaten van de vervoerde mest, automatisch vermeld op de mesttransportdocumenten. De analyseresultaten stromen door vanuit het Staalname Melding Internet Loket (SMIL).
Als de analyseresultaten nog niet bekend zijn bij het aanmelden van het transport, bestaat de mogelijkheid om te kiezen voor nulwaarden.
Voortaan kunt u alleen nog voor nulwaarden kiezen als het laboratorium al een geldige meststaalname heeft geregistreerd in SMIL.
Als de aanbieder op het mestafzetdocument een verzamelpunt of een erkende mestvoerder is, of als het gaat over de invoer van mest, wordt de mestsamenstelling niet automatisch getoond, maar moet de inhoud aan N en P2O5 manueel ingevuld worden. Als nulwaarden worden ingevuld, kunt u die waarden achteraf alleen nog aanpassen door het mestafzetdocument aan te passen op het Mestbankloket.
Mestcodes
Klik hier door voor een overzicht van alle algemene mestcodes. Die mestcodes kunnen gebruikt worden door verschillende partijen en elk van die partijen kan er haar eigen analyseresultaten aan koppelen.
Namelden van een mesttransport
U moet het mestafzetdocument namelden nadat het transport is uitgevoerd en uiterlijk de zevende kalenderdag na de dag waarop het transport heeft plaatsgevonden. U moet alleen het aantal vrachten en de tonnage opgeven.
Als een document werd aangemaakt met nulwaarden, worden de inhoudswaarden automatisch ingevuld van zodra een geldig resultaat voor die aanbieder en die mestcode beschikbaar is.
Als de waarden nog niet gekend zijn bij het namelden van het transport, wordt de documentstatus ‘Voorlopig bevestigd’. Er moet echter geen definitieve namelding meer gebeuren van de inhoudswaarden. Van zodra er geldige inhoudswaarden beschikbaar zijn, worden deze automatisch ingevuld en komt de documentstatus automatisch op ‘Bevestigd’.
Als er geen geldige analyseresultaten gemeld worden in SMIL, blijven de inhoudswaarden op nul staan en blijft de status ‘Voorlopig bevestigd’.
Afmelden van een mesttransport
Als het gemelde mesttransport niet doorgaat, moet u het mestafzetdocument afmelden, ten laatste de werkdag volgend op de dag dat het transport gepland was. Als u toestemming heeft om het transport uit te voeren zonder
AGR-GPS-opvolging, moet u het transport afmelden ten laatste de dag zelf waarop het transport gepland was.
Transportverbod opgelegd door de Mestbank
Er is in MTIL een beperkt automatisch transportverbod ingebouwd. Dat is gebaseerd op de ingevulde gegevens (onder andere: niet erkende voertuigen, het niet in orde zijn met de AGR-GPS-plicht, verlopen erkenning, …). Het feit dat MTIL niet aangeeft dat het gemelde transport verboden is, houdt geen bevestiging in dat het transport conform de regelgeving uitgevoerd zal worden. U blijft als mestvoerder verantwoordelijk voor het correct aanmelden en uitvoeren van mesttransporten.
Hoe zet u foutieve gegevens recht?
Hoe u transportdocumenten kunt wijzigen, leest u op de pagina Overzicht van aanvoer en afvoer en wijzigen van transportdocumenten.