De
Vlaamse Regering keurde het herstructureringsprogramma PAS voor landbouwbedrijven met een impactscore van minstens 5% en minder 50% goed op 17 februari 2017. Het herstructureringsprogramma werd uitgewerkt door de opmaak van een
inrichtingsnota. Naar aanleiding van het Stikstofakkoord van 23 februari 2022, keurde de Vlaamse Regering op 24 juni 2022 de nieuwe inrichtingsnota oranje bedrijven goed.
Een landbouwer die een impactscore heeft van minstens 5% en minder dan 50% en plannen heeft om zijn exploitatie uit te breiden maar daarvoor geen gunstige passende beoordeling krijgt kan in aanmerking komen voor het flankerend beleid nadat een onafhankelijk bedrijfsadvies werd uitgevoerd. Landbouwers met een impactscore hoger dan 20 % en kleiner dan 50% moeten geen passende beoordeling en onafhankelijk bedrijfsadvies laten uitvoeren bij een vrijwillige bedrijfsbeëindiging. De volgende flankerende maatregelen zijn opgenomen in het herstructureringsprogramma:
- Bedrijfsbegeleiding: een advies dat u kunt inwinnen bij een erkende adviesdienst;
- bedrijfsreconversie: omschakeling van bedrijfsactiviteit door investeringen in emissiearme stalsystemen of in een nieuwe bedrijfstak volgens de voorwaarden van de ministeriële instructie;
- bedrijfsbeëindiging: stopzetting van de bedrijfsactiviteit;
- koopplicht: verplichte aankoop van het bedrijf door de overheid;
- bedrijfsverplaatsing (enkel mogelijk voor aanvragen ingediend voor 1 augustus 2022): het verplaatsen van stallen of het volledige bedrijf naar een nieuwe, geschikte locatie.
Op 1 januari 2023 traden nieuwe richtsnoeren voor staatsteun in de landbouw- en de bosbouwsector en in plattelandsgebieden (2022/C 458/01) in werking.
Deze nieuwe richtsnoeren hebben gevolgen voor de toepassing van de vrijwillige bedrijfsreconversie (bedrijfsbeëindiging) voor oranje PAS-bedrijven (vrijwillige regeling).
Dit betekent concreet het volgende:
- Er kan geen vergoeding voor winstderving toegekend worden voor deze bedrijven. Dit betekent dat het verlies van gebruik bestaat uit een vergoeding voor verlies van gebouwen, materiaal en voor dieren. De extra vergoedingen van 20% en 10% voor bedrijven met een impactscore > 20% mogen gegeven worden. De Europese Commissie laat deze top-ups immers toe omwille van milieuredenen.
- De aanvragers dienen conform de richtsnoeren aan volgende voorwaarden te voldoen:
- Ondernemingen in moeilijkheden komen niet in aanmerking voor de steun;
- Ondernemingen waartegen een bevel tot terugvordering uitstaat als gevolg van een eerder besluit van de Commissie waarin steun onrechtmatig en onverenigbaar is met de interne markt komen niet in aanmerking voor steun;
- Ondernemingen die niet aan de normen van de Unie voldoen en hun productie hoe dan ook moeten stopzetten, komen niet in aanmerking voor een vergoeding voor de bedrijfsbeëindiging van alle emissies;
- Grote ondernemingen, als gedefinieerd in punt 36 van de voormelde richtsnoeren, komen niet in aanmerking voor steun;
- De exploitant van de veehouderijexploitatie komt in aanmerking voor een vergoeding voor de bedrijfsbeëindiging van alle emissies, als de productiecapaciteit van de exploitatie, gedurende vijf jaar voor de indiening van de aanvraag onafgebroken is benut.
- De aanvragers mogen conform de voormelde richtsnoeren dezelfde activiteit niet meer opnieuw beginnen op een andere plaats. Dit betekent ook geen overname van een bestaand bedrijf of het uitbreiden van dezelfde activiteit op een andere exploitatie. Een eventuele andere exploitatie van de aanvrager kan wel nog overgenomen worden.
Infobrochure
Meer informatie over het herstructureringsprogramma, de voorwaarden om van de maatregelen gebruik te kunnen maken, wat de maatregelen precies inhouden en welke begeleiding mogelijk is, kunt u lezen in
de infobrochure.
Aanvraagformulieren
De aanvraagformulieren voor de maatregelen vindt u
hier.
De rechtsgrondslag en regels met betrekking tot de maatregelen komen uit het decreet landinrichting
en het besluit landinrichting
en worden ingezet voor 'oranje' bedrijven, op vraag van de landbouwer. De maatregelen voldoen aan de Europese regels voor staatssteun (Verordening EU 702/2014). Meer informatie daarover en verdere vereisten vindt u voor bedrijfsverplaatsing in de contextnota bedrijfsverplaatsing en voor bedrijfsreconversie in de contextnota bedrijfsreconversie.