Wat moet u als aanbieder (instrumenterend ambtenaar) doen?
Toegang
Als notaris krijgt u toegang tot het
e-voorkooploket via het platform van Fednot. Andere instrumenterende ambtenaren moeten zich laten registreren bij de VLM. Nog niet geregistreerd? Neem contact op met ons via
e-voorkooploket@vlm.be.
Aan de slag
Zodra u geregistreerd bent, kunt u voorkooprechten aanbieden. Die procedure bestaat uit 4 stappen:
-
Zoek uit of voorkooprechten van toepassing zijn op het onroerend goed.
Raadpleeg via het e-voorkooploket het themabestand. Maak daarvoor een informatiedossier aan. Het themabestand bevat alle percelen waarop een Vlaams decretaal voorkooprecht van toepassing is. U hoeft geen andere bronnen te raadplegen.
-
Bied het voorkooprecht aan aan de begunstigde.
Via het e-voorkooploket doet u één digitale aanbieding/kennisgeving voor alle rechten van voorkoop die van toepassing zijn op de verkoop. Maak daarvoor een aanbiedingsdossier aan. U krijgt onmiddellijk feedback over de ontvangst, geldigheid en toepasbaarheid. De aanbieding/kennisgeving staat onmiddellijk ter beschikking van de begunstigden. - Bij een
openbare verkoop moet u de kennisgeving
ten minste 30 kalenderdagen voor de zitting doen. Elke bijkomende zitting meldt u ten minste tien kalenderdagen voor de zitting.
- Bij een
elektronische openbare verkoop moet u het hoogste bod
binnen de 10 werkdagen na het afsluiten van de biedingen via het e-voorkooploket meedelen aan de begunstigde
-
Bekijk of de begunstigden het voorkooprecht uitoefenen.
Op het e-voorkooploket, in de rubriek 'aanbiedingsdossier', kunt u nakijken of het voorkooprecht al dan niet wordt uitgeoefend. Zodra de begunstigde zijn beslissing heeft meegedeeld, verschijnt die in het e-voorkooploket. U ontvangt daarnaast dagelijks een informatieve e-mail met een overzicht van de genomen beslissingen. Alleen in het geval dat het voorkooprecht in het kader van een openbare verkoop op de zitdag wordt aangeboden, is de beslissing niet zichtbaar in het e-voorkooploket.
-
Deel de voorwaarden mee waaraan het onroerend goed definitief verkocht werd, als het voorkooprecht niet werd uitgeoefend.
Deel via het e-voorkooploket de voorwaarden mee aan de begunstigden door uw aanbiedingsdossier af te sluiten in het e-voorkooploket.
Wat moet u als begunstigde doen?
Toegang
Om toegang te krijgen tot het
e-voorkooploket, moet u geregistreerd zijn bij de VLM. Bent u nog niet geregistreerd? Neem contact op met ons via
e-voorkooploket@vlm.be.
Aan de slag
De algemene procedure om voorkooprechten uit te oefenen, bestaat uit 3 stappen.
-
Raadpleeg de aanbiedingen/kennisgevingen voorkooprecht.
U kunt de aanbiedingen/kennisgevingen bekijken op het e-voorkooploket, in de rubriek 'opzoeken aanbiedingsdossiers'. Daarnaast ontvangt u dagelijks een informatieve e-mail met een overzicht van de nieuwe aanbiedingsdossiers.
-
Deel uw beslissing mee aan de aanbieder.
- Voor een
verkoop uit de hand of een beslissing over een laatste bod: laat via het e-voorkooploket weten of u het voorkooprecht al dan niet uitoefent.
- Voor een
verkoop uit de hand, maakt u uw beslissing uiterlijk
60 kalenderdagen na de aanbieding kenbaar. Er zijn optionele functionaliteiten voorzien (automatische niet-uitoefening en kaderadviezen), waarbij het e-voorkooploket de niet-uitoefening van het voorkooprecht automatisch meedeelt aan de aanbieder.
- Als er bij een fysieke openbare verkoop
op de eerste zitdag een recht van hoger bod wordt ingesteld en er geen hogere biedingen worden binnengebracht, moet de notaris het hoogste bod van de eerste zitdag (= laatste bod) via het e-voorkooploket meedelen aan de begunstigden binnen de 30 dagen na de eerdere zitting. U moet uw beslissing over het al dan niet uitoefenen van het voorkooprecht kenbaar maken, uiterlijk
15 kalenderdagen vanaf de kennisgeving.
- Voor een
fysieke openbare verkoop, met uitzondering van een laatste bod: deel uw beslissing mee
op de zitdag.
- Voor een
elektronische openbare verkoop: u hebt slechts
1 werkdag na de kennisgeving om uw beslissing kenbaar te maken. Omwille van die korte termijn, kunt u in het e-voorkooploket vooraf aangeven tot welk maximumbedrag u het voorkooprecht wilt uitoefenen. Dat maximumbedrag is niet zichtbaar voor de notaris.
-
U ontvangt de definitieve voorwaarden van de verkoop als het voorkooprecht niet werd uitgeoefend
U kunt de definitieve voorwaarden bekijken in het aanbiedingsdossier, via de knop 'afsluiting aanbiedingsdossier'.
Meer gedetailleerde informatie vindt u in het
decreet houdende de harmonisering van de procedures van voorkooprechten.