Het natuur-en bosgebied Gerhagen is de groene long van Tessenderlo. Het sluit aan op de bossen van Averbode en vormt zo het grootste aaneengesloten bos van het gebied de Merode. Gerhagen (940ha) is een recreatieve trekpleister in de regio. Je kan er wandelen, fietsen, paardrijden, het Bosmuseum bezoeken, een terrasje doen of spelen op de zandvlakte. Het omvat ook één van de weinige erkende stiltegebieden in Vlaanderen.
Het inrichtingsplan poort Gerhagen omvatte een aantal werkzaamheden om de verkeersveiligheid en de informatie- en onthaalvoorzieningen te verbeteren. Zo kan Gerhagen nog beter functioneren als een van de toeristisch-recreatieve onthaalpoorten voor het gebied de Merode.
Stand van zaken
Het inrichtingsplan is uitgevoerd.
Situering en oppervlakte
Het projectgebied is gelegen in het westen van de gemeente Tessenderlo. Het grenst aan het uitgestrekte natuur- en bosgebied Gerhagen dat ongeveer 940 ha bedraagt en dat Houterenberg en Pinnekenswijer als waardevolle natuurkernen heeft.
Ten oosten wordt het gebied begrensd door de Sparrenweg (N 174). In het zuiden vormt de as Jagersweg- Zavelberg- rolwagenpad de grens. In het westen en in het noorden is de straat Gerhees de grens.
Oppervlakte: 170ha
Beschrijving
Het creëren van basis- onthaalinfrastructuur is een van de schakels in een ruimere visie op het onthaal in het gebied de Merode. Hierdoor kan het recreatief onthaal verbeteren en wordt tegelijkertijd de ruimtelijke structuur en de samenhang in het ruimere gebied zichtbaar.
In de poort moeten recreanten en toeristen goed onthaald en geïnformeerd kunnen worden. Ter plaatse bieden we belevingsmogelijkheden voor het hele gezin met respect voor de ecologische draagkracht van het gebied.
Hieraan is gewerkt door:
- Het bestaande Bosmuseum als onthaal- en informatiepunt voor de Merode uit te bouwen;
- Een meer natuurlijke speeltuin en aantrekkelijke Zandvlakte in te richten;
- In het speelbos tegenover het Bosmuseum het Fluisterpad aan te leggen.
De 'Fluisteraar' reikt kinderen en hun ouders opdrachten aan om de stilte en de natuur actief te beleven en hierbij hun zintuigen te gebruiken;
- De parkeermogelijkheden en de verkeerscirculatie te herstructureren en de zwakke weggebruiker voorrang te geven;
- De samenhang in het gebied te vergroten door Bosmuseum, Zandvlakte, centrale parking en horecazaken meer met elkaar te betrekken (visuele assen, wandelverbindingen en door eenvormige recreatieve infrastructuur (zitbanken, bewegwijzering, infoborden,…) volgens de huisstijl de Merode.
Documenten
Het landinrichtingsplan kan u downloaden via de website van de Vlaamse overheid.
Laatste update
29/03/2024