Actueel: werken Kluizensesteenweg afgerond
De Kluizensesteenweg kreeg een nieuwe riolering en heraanleg met een vrijliggend dubbelrichtingsfietspad van 4 m als onderdeel van de fietssnelweg F402. Dit fietspad vormt een veilige verbinding richting de koppelingsgebieden Langerbrugge-Zuid en Kerkbrugge-Oost en de achterliggende industriezone. Deze werken werden uitgevoerd samen met Farys, het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), de provincie Oost-Vlaanderen, de Stad Gent, de gemeente Evergem en Infrabel.
In het najaar worden nog bomen aangeplant.
De nieuwe fietssnelweg F402 brengt fietsers veilig van het veer van Langerbrugge naar de Burggravenlaan en bij uitbreiding naar de Gentweg. De bermen tussen de fietssnelweg en de rijweg lieten we breed en verlaagd aanleggen zodat het water van de weg en het fietspad rustig in de bodem kan trekken. Tussen het fietspad en weg en langs de Burggravenstroom planten we nog bomen.
Op vraag van de bewoners kwamen er 4 parkeerplaatsen. De Kluizensesteenweg kreeg ook een nieuwe bushalte, vlot bereikbaar via nieuw aangelegde brede voetpaden.
Herstelwerken in park Langerbrugge
In de parkzone van het koppelingsgebied Langerbrugge-Zuid worden door het Projectbureau Gentse Kanaalzone een aantal herstel- en onderhoudswerken uitgevoerd. Dit gebeurt in kader van het gemeenschappelijk beheer van de koppelingsgebieden
Jaarlijks valt een of meerdere van de zware populieren op het vlonderpad in het koppelingsgebied, met de nodige herstellingskosten tot gevolg. Zowel in 2021 als 2022 is een boom omgewaaid op het telkens herstelde vlonderpad. Eind 2023 is opnieuw een boom uitgewaaid en in het voorjaar van 2024 nog een tweede boom.
Om verdere schade aan het houten pad en mogelijke kans op ongevallen te vermijden, zullen de resterende populieren preventief worden omgezaagd en vervangen. In het najaar volgen nieuwe aanplantingen: 30 nieuwe Marilandica en Robusta populieren – oude variëteiten Canadapopulieren, dezelfde als degene die er nu staan.
Door het uitzonderlijk natte voorjaar was het te nat om al herstelwerken te kunnen uitvoeren. Het vlonderpad kan dus helaas tot op vandaag niet gebruikt worden. Gezien de conditie van de resterende bomen is het ook absoluut af te raden om daar nu te wandelen. Uitermate vervelend, maar met een omweg van amper 50 meter is het wel perfect mogelijk om van de Tuinwijk naar het koppelingsgebied te wandelen en omgekeerd. De houtexploitant gaat binnenkort aan de slag: eerst worden de bomen gerooid en vervolgens het vlonderpad hersteld.
Ook de boomstammen in het ‘palenkamp’ zullen worden vervangen. De oorspronkelijke exemplaren waren hergebruikte stammen van Canadese populieren uit het gebied zelf, deze houtsoort is echter minder stevig. Eiken palen zullen de huidige exemplaren vervangen, deze houtsoort is veel harder en de palen zullen minder snel verweren.
Stand van zaken
De inrichtingswerken zijn uitgevoerd en de parkzone kreeg vorm! De bomen en struiken zijn geplant, de betonnen wandellus is gegoten zodat ook rolstoelgebruikers kunnen genieten van het gebied en de banken en infoborden zijn geplaatst. We openden het park samen met de projectpartners en de bewoners op zaterdag 15 juni 2019. De perstekst staat in onze perskamer, de sfeerbeelden op onze Facebookpagina.
Op 29 november 2019 werden enkele geocaches in het gebied verstopt. Een andere en verrassende manier om op verkenning te gaan in het koppelingsgebied. Hierna de linken naar de 3 losse caches en de multicache: cache 1, cache2, cache3, multicache
Langs dit mooie en groene park ligt nu een nieuw langeafstandsfietspad. Het fietspad verbindt de Gentweg met de Doornzeelsestraat en het bedrijventerrein Grote Nest. In zuidelijke richting zal dit fietspad een veilig vervolg krijgen bij de heraanleg van de Kluizensesteenweg.
Situering
Het koppelingsgebied Langerbrugge-Zuid situeert zich ten zuidoosten van de dorpskern van Langerbrugge en ligt op de linkeroever van het kanaal Gent-Terneuzen.
Het gebied van 22,7 ha ligt ingesloten tussen de oude Electrabelcentrale in het zuiden, het bedrijventerrein Grote Nest in het oosten, de woonwijk Herryville en naastliggende woonwijk ten noorden en grenst in het westen aan de Burggravelaan. Het gebied heeft een uitloper langs de Kluizensesteenweg.
Beschrijving
Het inrichtingsplan Langerbrugge-Zuid kadert in de uitvoering van het landinrichtingsproject Gentse Kanaalzone, koppelingsgebieden - fase 1. Dat planprogramma werd op 26 februari 2006 goedgekeurd.
Met dit inrichtingsplan heeft de VLM, conform de bestemming in het Ruimtelijke Uitvoeringsplan (RUP) afbakening zeehavengebied Gent (2005), een parkgebied met een belangrijke bufferende functie voor de woonkern Langerbrugge-Kerkbrugge gerealiseerd. In overleg met AWV wordt de verkeersas Kluizensesteenweg heringericht.
Infobord over het parkgebied
Het parkgebied
is opgebouwd rond een centrale wandellus. Vanaf deze lus kan je alle delen van
het parkgebied ontdekken. Zo is er direct aansluitend aan de woonkern van
Kerkbrugge een heus speelbos aangelegd met voor elk wat wils. Voor de
allerkleinsten is er een zandbank en een glijbaan, maar ook voor de iets
groteren is er leuk aanbod; heuveltjes om met de fiets te crossen, maar ook een
palenpark om kampen te bouwen, een hangmat te hangen en een touwenparcours.
Naast de
speelzone ligt een weide waar in de zomer koeien of schapen het
gras kort houden.
De historische
zone voert je terug in de tijd. Hier heb je een schitterend zicht op de
centrale van Langerbrugge, de voormalige tankensite en de voormalige
directeurswoningen (infobord over de historische kamer).
De
hondenuitloopzone werd direct naast de parking aangelegd.
In de natuurzone
kan je over het water wandelen via een vlonderpad (infobord over de natuur).
Ook de
herinnering aan de voormalige velodroom heeft een plaats gekregen in het park (infobord over de velodroom).
Het parkgebied
kan je vlot met de fiets bereiken via de nieuwe doorgaande fietsverbinding die
de Gentweg verbindt met de Doornzeelsestraat.
Partners
Partners in het
gebied zijn de omwonenden, de gemeente Evergem, de Stad Gent, het projectbureau
Gentse Kanaalzone, het provinciebestuur Oost-Vlaanderen, North Sea Port,
de Watering de Burggravenstroom en het Vlaams Gewest met onder meer het
Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), afdeling Maritieme Toegang (AMT), het
Agentschap Natuur en Bos (ANB) en de Vlaamse Landmaatschappij (VLM).
Bijkomende informatie
Laatste aanpassing: augustus 2024