Stand van zaken
Dit project is uitgevoerd.
Op de dag van de trage weg, zondag 18 oktober 2015, werd de Slopgatweg, in samenwerking met stad Diksmuide, ingehuldigd. De Slopgatweg is de nieuwe naam voor de fietsverbinding die in het kader van Polderwaterlopen, deel 2, werd ingericht.
Voor het grondgebied van Lo-Reninge werd onderhandeld met de stad Lo, die rioolbeheerder is, en met RioAct (= samenwerkingsverband tussen Aquafin en de Vlaamse Maatschappij voor Waterzuivering) over hoe de uitvoering van de waterzuivering het best aangepakt kan worden.
Samen met de partners Lo-Reninge en RioAct werd de communicatie rond de uitvoering van de individuele waterzuiveringsinstallaties, opgestart in het najaar van 2015.
Beschrijving
4. 000 ha op het grondgebied van de stad Lo-Reninge en de stad Diksmuide (West-Vlaanderen). Het traject van de Beverdijk, de Slopgatvaart en de Sint-Machuitsbeek bedraagt in totaal 30 km. Het inrichtingsplan maakt deel uit van het landinrichtingsproject De Westhoek.
Plan om de Beverdijk, de Slopgatvaart en de Sint-Machuitsbeek als ecologische migratieassen in te richten met behoud van de afwateringsfunctie. Nevendoelstellingen zijn o.a. de waterkwaliteit verbeteren en zachte recreatie mogelijk maken.
Waterkwaliteit en -kwantiteit
Een 200-tal individuele woningen en 2 clusters van woningen zijn aangeduid om er waterzuiveringssystemen te installeren.
Infrax, de rioolbeheerder op het grondgebied van stad Diksmuide, plaatste 47 individuele zuiveringsinstallaties en voor de 2 clusters van woningen op het grondgebied van Lo-Reninge en Diksmuide werden maatregelen genomen om het afvalwater te zuiveren.
Landschapsbedrijfsplannen
Gedurende vier jaar krijgen 40 landbouwbedrijven, à rato van 10 bedrijven per jaar, een landschappelijke inkleding en worden er maatregelen voor milieuzorg op de bedrijven getroffen.
Wegen
Op het grondgebied van Lo en Diksmuide kregen wegen in heel slechte staat een nieuwe toplaag en er werden een aantal uitwijkstroken aangelegd.
Landschap
Het landschapsbeeld wordt verbeterd, o.m. door beplantingen op de openbare domeinen, het integreren van bouwkundige kunstwerken in slechte staat.
Recreatie
In het projectgebied werd een fietsverbinding aangelegd over de Slopgatvaart als missing link tussen de IJzerbroekenroute en de Boterlandroute.
Partners
- Nationale Plantentuin van Meise
- Natuurpunt De Blankaart
- NV Aquafin
- stad Diksmuide
- stad Lo-Reninge
- provincie West-Vlaanderen
- Provinciale Visserijcommissie
- Westtoer
- Polder Noordwatering Veurne
- Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO)
- Vlaamse Milieumaatschappij (VMM)
- Departement Omgeving (voorheen ALBON)
- Agentschap voor Natuur en Bos (ANB)