De Rupelstreek heeft een rijke geschiedenis waarin natuurlijke en menselijke processen het landschap vormden tot een gebied met industrieel erfgoed, industriële ontwikkelingen en woonkernen. Naast de verstedelijkte en geïndustrialiseerde zones, bestaat de Rupelstreek uit een netwerk van groene eilandjes die in verbinding staan met de schaarse open ruimte in de zuidrand van Antwerpen. Die open ruimte bevindt zich op de overgang tussen enerzijds groen en anderzijds de rivieroevers van Schelde en Rupel, oude en nieuwe industriegebieden of autowegen. De Rupelstreek is momenteel volop in transformatie en verandert snel: verloederde zones transformeren in zones waar opnieuw wordt opgebouwd en de voorheen bijna dode Rupel komt weer tot leven. Wonen, werken, erfgoed en natuur worden er gecombineerd in een gebied met een gevarieerd landschap. In de streek wordt er dus volop beroep gedaan op de resterende open ruimte.
Om te investeren in de kwaliteit van de open ruimte in de Rupelstreek, heeft de Vlaamse Landmaatschappij (VLM), in nauwe samenwerking met de provincie Antwerpen en de Rupelgemeenten, een landinrichtingsplan opgemaakt. Dit plan bundelt maatregelen en middelen van verschillende overheden die zorgen voor een verbeterde recreatieve toegankelijkheid van het gebied. Naast natuurontwikkelingen, bevatten de maatregelen ook verbindingen tussen natuur en het ontsluiten van erfgoed. Ook biedt het plan enkele klimaatoplossingen. Ontharding en creatie van groen dient als buffer voor wateroverlast en gerichte investeringen hebben een impact op de hydrologie in het gebied. Enkele concrete voorstellen uit het plan kunt u lezen in het persbericht.
Door dit samenwerkingsverband kan 3,27 miljoen euro geïnvesteerd worden in de kwaliteit van de open ruimte in de Rupelstreek. Daarvan wordt 1,29 miljoen door Vlaanderen vrijgemaakt.