AGR-GPS-verplichting voor erkende mestvoerders
De AGR-GPS-verplichting houdt in dat elk transportmiddel dat door een erkende mestvoerder ingezet wordt voor het vervoer van dierlijke mest of andere meststoffen, op elk moment AGR-GPS compatibel moet zijn. De AGR-GPS-verplichting geldt sinds 1 januari 2012 voor alle erkende mestvoerders. AGR-GPS is de afkorting van 'Automatische Gegevens Registratie Global Positioning System'.
Wat houdt de AGR-GPS verplichting voor erkende mestvoeders in?
De AGR-GPS-compatibiliteit houdt in dat elk erkend transportmiddel moet beschikken over AGR-GPS-apparatuur, die deel uitmaakt van een operationeel AGR-GPS-systeem. De signalen die die apparatuur uitstuurt -via een computerserver die wordt beheerd door een GPS-dienstverlener- moeten rechtstreeks en onmiddellijk verstuurd worden naar de Mestbank.
In elk erkend trekkend voertuig moet een vast AGR-GPS-apparaat aanwezig zijn. Bovendien moet op het chassis van elke erkende oplegger of aanhangwagen een sensor aangebracht worden die aangeeft met welke laadruimte het mesttransport gebeurt.
Schematische voorstelling AGR-GPS systeem
Hoe brengt u uw dossier in orde?
De erkende mestvoerder moet bij elke plaatsing, vervanging of overplaatsing naar een ander voertuig van AGR-GPS-apparatuur de gegevens van het AGR-GPS-apparaat of de sensor bezorgen aan de Mestbank. Dat kan met het formulier
Melding van AGR-GPS-gegevens.
Op basis van die informatie maakt de Mestbank een AGR-nummer aan en bezorgt ze dat AGR-nummer aan de erkende mestvoerder. De erkende mestvoerder bezorgt het AGR-nummer aan de dienstverlener zodat die het nummer kan programmeren in het AGR-GPS-apparaat. Bekijk hier de
lijst van AGR-GPS dienstverleners.
Plaatsing, vervanging of overplaatsing van een AGR-GPS-systeem
Vereisten van de AGR-GPS-apparatuur voor erkende mestvoerders
- Het AGR-GPS-apparaat en de sensor mogen niet verplaatst worden, tenzij door een tussenkomst van de dienstverlener.
- Het AGR-GPS-apparaat moet beschikken over een buitenantenne om GPS-signalen te ontvangen.
- Het AGR-GPS-apparaat moet op elk moment in staat zijn om een testbericht te sturen.
- Het AGR-GPS-apparaat moet beschikken over een mogelijkheid om het nummer van het vervoerdocument in te voeren.
- De AGR-GPS-apparatuur moet het aantal reëel gereden kilometers kunnen bepalen.
- Het AGR-GPS-apparaat moet op automatische wijze het toegekende AGR-nummer, het unieke nummer van de sensor van de laadruimte en de GPS-gegevens tussen het laden en de laatste losbeurt van de meststoffen registreren.
- Nadat aangeduid is dat het mesttransport van start zal gaan, moeten volgende gegevens in het AGR-GPS-apparaat ingevoerd kunnen worden:
- het nummer van het transportdocument
- ieder laad- of losmoment van de meststoffen
- de beëindiging van het mesttransport
- de keuze tussen een reëel bericht en een testbericht
Defect aan het AGR-GPS-apparaat
Het AGR-GPS-apparaat moet duidelijk aan de bestuurder van het trekkend voertuig aangeven dat elk onderdeel van de AGR-GPS-apparatuur correct werkt. Als het AGR-GPS-apparaat aangeeft dat een onderdeel van de AGR-GPS-apparatuur niet correct werkt, mag de erkende mestvoerder de geplande mesttransportcyclus niet aanvatten. Als de mesttransportcyclus al is begonnen voordat het defect optreedt, mag de mestvoerder die mesttransportcyclus nog afwerken.
Bij een defect moet de erkende mestvoerder onmiddellijk contact opnemen met de Mestbank en met de GPS-dienstverlener. De erkende mestvoerder mag geen nieuwe mesttransportcyclus aanvatten vooraleer de nodige herstellingen zijn uitgevoerd en hij een succesvol testbericht heeft kunnen versturen.
Als het gaat om een niet onmiddellijk te herstellen defect, kan de mestvoerder een
Aanvraag om tijdelijk zonder AGR-GPS-opvolging te rijden indienen. De Mestbank zal na ontvangst van die aanvraag al dan niet toestemming geven om zonder AGR-GPS signalen te rijden. Als de Mestbank een toestemming verleent om te rijden zonder AGR-GPS-signalen, moet die toestemming steeds bij het vervoer aanwezig zijn in het trekkend voertuig. De erkende mestvoerder moet tijdens die periode wel voor ieder transport op het mestafzetdocument het rittenschema invullen (zogenaamde klokjes).
Procedure defect AGR-GPS
Gebruik van de AGR-GPS-apparatuur
Telkens de erkende mestvoerder meststoffen laadt, start een nieuwe mesttransportcyclus. Een correcte invoer gebeurt als volgt:
- Bij de start van de mesttransportcyclus voert de erkende mestvoerder het nummer van het aangemelde mestafzetdocument of EVOA-document in.
- Op het moment dat hij stilstaat op de exacte laadplaats en voordat hij begint te laden voert de mestvoerder een laadbericht in .
- Tijdens het transport stuurt het AGR-GPS-apparaat om de 15 km een automatisch tussenbericht over de tussentijdse positie.
- Op het moment dat hij stilstaat op de exacte losplaats en voordat hij begint te lossen, voert de mestvoerder een losbericht in. Dat kan meerdere keren na elkaar gebeuren totdat de volledige vracht gelost is. Als één vracht in meerdere losbeurten op verschillende locaties gelost wordt, voert de mestvoerder op elke locatie voordat hij begint te lossen een losbericht in.
- Nadat de volledige vracht is gelost en vóór het vertrek op de losplaats voert de erkende mestvoerder een definitief losbericht in (met indicatie dat het om de laatste losplaats gaat). Dit is het einde van de mesttransportcyclus. Als één vracht op verschillende locaties gelost wordt, moet dat definitieve losbericht op de laatste losplaats gegeven worden.
De erkende mestvoerder kan geen nieuwe mesttransportcyclus starten voordat hij de vorige mesttransportcyclus heeft beëindigd met een definitief losbericht. Een mesttransportcyclus bestaat dus minstens uit een laadbericht, een losbericht en een definitief losbericht.
Voorbeelden van correcte cycli:
- Laadbericht - losbericht - definitief losbericht
- Laadbericht - tussenbericht - losbericht - tussenbericht - losbericht - definitief losbericht
Voorbeelden van incorrecte cycli:
- tussenbericht - tussenbericht - laadbericht - definitief losbericht
- laadbericht - laadbericht
- laadbericht - definitief losbericht - definitief losbericht
- laadbericht - definitief losbericht - tussenbericht
Het AGR-GPS-apparaat moet de gegevens van elk databericht minstens bewaren totdat het apparaat van de GPS-dienstverlener het bericht krijgt dat het databericht volledig en correct is ontvangen. Wanneer het verzenden niet onmiddellijk lukt, moet het AGR-GPS-apparaat onophoudelijk proberen het bericht te verzenden.
Schema correct gebruik AGR-GPS
Wat bij import of export?
Bij import in Vlaanderen en export uit Vlaanderen gelden de volgende regels:
- Bij import moet de erkende mestvoerder ten laatste als hij Vlaanderen binnenrijdt een laadbericht invoeren. Hij mag evenwel op de laadplaats al het laadbericht versturen. Met dat databericht start de mesttransportcyclus van het transport.
- Bij export moet de erkende mestvoerder ten vroegste als hij Vlaanderen verlaat een losbericht invoeren. Hij mag evenwel op de losplaats het losbericht versturen. Met dat databericht eindigt de mesttransportcyclus van dit transport.
GPS-dienstverlener
De AGR-GPS-gegevens worden via een GPS-dienstverlener doorgestuurd naar de Mestbank. De GPS-dienstverlener is een aanbieder van diensten en werkt onafhankelijk van de erkende mestvoerder of de Mestbank.
Als de GPS-dienstverlener een databericht of testbericht ontvangt, zal hij een melding sturen naar het AGR-GPS-apparaat dat het bericht heeft verstuurd. Daarin laat hij weten of het bericht correct werd ontvangen en of het bericht aan alle vormvereisten voldoet. De GPS-dienstverlener zal elk AGR-GPS-bericht dat hij volledig en correct heeft ontvangen, onmiddellijk doorsturen naar de centrale server van de Mestbank.
Als het verzenden van een databericht vanuit het AGR-GPS-apparaat niet onmiddellijk lukt, zal de server van de dienstverlener automatisch en onophoudelijk proberen om het bericht te verzenden naar de centrale server van de Mestbank.
De Mestbank adviseert de erkende mestvoerder om steeds een
goed en sluitend contract af te sluiten met zijn GPS-dienstverlener.
Hieronder vindt u een lijst van dienstverleners. De lijst staat in alfabetische volgorde, die volgorde houdt geen waardeoordeel in. Als een firma op de lijst voorkomt, wil dat enkel zeggen dat die firma zich kenbaar gemaakt heeft bij de Mestbank en een identificatienummer gekregen heeft. Bij het verlenen van de informatie over de bedrijven doet de Mestbank dan ook geen uitspraak over de technische capaciteiten of dienstverlening van de betrokken firma's.
Lijst van dienstverleners AGR-GPS voor erkende mestvoerders
Meer info