Digitale nieuwsbrief - april 2023
inschrijven voor de nieuwsbrief
Inrichting Portaal De Campagne
Na de herinrichting van het Portaal Leeuwenhof is het Portaal De Campagne op 30 april 2024 geopend.
De werken werden uitgevoerd door de Stad Gent. Na anderhalf jaar werken is de omgeving volledig vernieuwd én 13,5 hectare groter.
Het historische kasteelpark werd in ere hersteld, verderop is er een nieuw speelbos en een nieuwe brug over de Lieve, en aan de andere kant van het domein kan je voor het eerst het beschermde weidelandschap verkennen.
Het kasteelpark kreeg betere paden en twee nieuwe zitvlonders. Drie historische brugjes werden gerenoveerd en een deel van de Gijzelstraat werd verkeersvrij gemaakt. In de Opperhofstraat is er nu een nieuwe parking. Ook de kinderboerderij kreeg een opknapbeurt.
foto's (c) Stad Gent
Aanplantingen winters 2022-23 en 2023-24
In april ‘24 werden de beplantingswerken van de winter '23-24 afgerond. In totaal werden in de laatste twee seizoenen samen 24 ha nieuwe bossen aangeplant, waarmee de teller voor de groenpool al op 109 ha nieuw bos uitkomt !
Inrichting Portaal Leeuwenhof
Eind juni 2022 werd de herinrichting van het portaal Leeuwenhof afgerond met het plaatsen van de nieuwe banken. Daarmee is het eerste portaal van de groenpool afgewerkt. Er werd een speelzone aangelegd en enkele paden kregen een opfrissing en zijn toegankelijk gemaakt voor rolstoelgebruikers. Aan de vijver ligt nu een houten steiger en in een natuurzone kregen de oevers van enkele grachten een schuine oever om waterminnende planten meer kansen te geven. Er kwam een veilige fietsverbinding tussen de Beekstraat en de R4 zodat je de gevaarlijke kruising aan de afrit kan vermijd. De parking aan het jeugdhuis 'Chez Choseken' kreeg een nieuwe inrichting en de tuin aan de voorzijde hebben we onthard en je vindt er nu een boomgaard, enkele picknicktafels en zitbanken.
De werken werden betaald door drie diensten van de Vlaamse overheid (Afdeling Gebiedsontwikkeling, Omgevingsplanning en -projecten (AGOP), Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en Agentschap Wegen en Verkeer (AWV)) en de Stad Gent. Aannemer Mahieu n.v. uit Oudenburg voerde de werken uit in opracht van de VLM.
Op zaterdag 15 oktober 2022 openden we het Portaal Leeuwenhof in de groenpool Vinderhoutse Bossen. Meer info in het persbericht.
Aanplant winter '21-22
In april werden de beplantingswerken van de winter '21-22 afgerond. In december 2021 kwamen een aantal enthousiastelingen mee helpen om te planten (meer info in onze perskamer). In totaal werden op 34 ha bijna 70.000 jonge boompjes aangeplant. Daarmee staat de teller voor de groenpool al op 85 ha nieuw bos, en voor de komende jaren voorzien we nog zo'n 25 ha extra bos!
Kaart met stand van zaken van realisaties (juni 2022)
5 wandellussen om de groenpool te ontdekken
De groenpool groeit! De opening van de wandelpaden, voorzien in april 2020, moesten we helaas annuleren door de coronacrisis.
Maar we stippelden toch 5 nieuwe wandellussen uit zodat je op eigen houtje de groenpool kan ontdekken. De paden zijn bewegwijzerd en je kan de routes ook downloaden via
RouteYou als pdf of als gpx-bestand voor een gps-toestel. Het volledige verhaal lees je in onze perskamer.
Wandel steeds met respect voor de natuur en hou je tijdens de coronacrisis aan alle extra maatregelen i.v.m. afstand, veiligheid en verplaatsing.
wandellussen (oktober 2023)
Verken de groenpool op de fiets
We stippelden ook een
nieuwe fietsroute van ca. 25 km uit langs de groenpool en de vallei van de Oude Kale. Je vindt de kaart en beschrijving op Route You waar je ze kan downloaden als pdf of als gpx-bestand voor een gps-toestel.
Geniet en hou het veilig.
Situering
De Groenpool Vinderhoutse Bossen moet één van de
vijf groenpolen aan de rand van Gent worden, een groot recreatie- en natuurgebied aan de overgang van stad naar platteland.
Het projectgebied ligt ten noordwesten van de stadskern van Gent en ten noordwesten van de groenpool Bourgoyen-Ossemeersen, Park halfweg, Blaarmeersen en Sneppemeersen. Het noordelijk deel van het project ligt op het grondgebied van de gemeente Lievegem, het zuidelijk deel ligt op het grondgebied van de Stad Gent. Het kanaal Gent - Oostende en de Brugse Vaart vormen respectievelijk de noord- en oostgrens van het gebied. In het zuiden wordt de grens van oost naar west gevormd door Zuidbroek, Beekstraat, Ringvaart, Leegte, Mariakerksesteenweg, Beekstraat en Boskeetstraat. De Gavergrachtstraat en de Drongensesteenweg vormen de westelijke grens van het plangebied.
Beschrijving
Het inrichtingsplan Groenpool Vinderhoutse Bossen is een uitvoering van het richtplan van het landinrichtingsproject Leie-Schelde. Dat richtplan werd op 30 juni 1998 goedgekeurd. Omdat het project Leie en Schelde een grote oppervlakte beslaat, is het opgesplitst in een reeks deelprojecten of inrichtingsplannen waarvan dit project er één van is.
De Groenpool Vinderhoutse Bossen is naast het Parkbos en het 'oud vliegveld Oostakker-Lochristi' één van de groenpolen die de Vlaamse overheid aan de rand van de stad Gent vorm wil geven. De Groenpool Vinderhoutse Bossen ligt ten westen van Gent, grotendeels op het grondgebied van Gent (Drongen en Mariakerke) en een stukje op het grondgebied van Lievegem. Tussen 2000 en 2010 realiseerde de VLM al voor 23 ha bosuitbreiding en 6,7 ha voor natuur en landschap in de
Groene Velden.
Het inrichtingsplan Groenpool Vinderhoutse Bossen zal voor 155 hectare nieuw bos zorgen rond de bestaande waardevolle boskern. Verder moet er 18 ha voor ontwikkeling van waardevolle natuur en landschap buiten de bosstructuren bijkomen. Om het gebied voor wandelaars en fietsers toegankelijk te maken, komen er ook heel wat paden en onthaalvoorzieningen. Het landgoed Leeuwenhof, het domein Claeys-Boúúaert en het landgoed De Campagne moeten uitgroeien tot drie portalen van waaruit bezoekers de verkenning van de groenpool kunnen starten.
De aanleg van de Vinderhoutse bossen gebeurt in fasen. Enerzijds wordt de recreatieve structuur voor de groenpool uitgebouwd. Daarnaast is het grootste deel van de bosuitbreiding gepland binnen 5 tot 12 jaar. Binnen die termijn krijgt 107 ha of 70% van de bosuitbreiding vorm. In het gebied zijn ook nog jonge landbouwers met een economisch leefbaar bedrijf aan de slag. Voor hen wordt een flankerend landbouwbeleid uitgewerkt. Deze landbouwgronden worden aangekocht en bebost zodra de landbouwer 65 jaar is. De expliciete keuze voor bosuitbreiding met respect voor leefbare landbouwbedrijven helpt het draagvlak voor de groenpool te vergroten.
Het totaalbedrag voor de realisatie van de volledige groenpool Vinderhoutse Bossen wordt geraamd op ongeveer 13,5 miljoen euro. De Vlaamse overheid stopt 12 miljoen euro in het project. Het grootste deel hiervan komt van Natuur en Bos (ANB) voor de verwerving van gronden en de realisatie van de bosuitbreiding. Via het inrichtingsplan van de VLM wordt ongeveer 2,7 miljoen euro geïnvesteerd met subsidies landinrichting. Ook de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) voorziet 60.000 euro voor uitvoering van maatregelen uit het inrichtingsplan.
Het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen draagt 400.000 euro bij voor een extensief speelbos met voorzieningen voor volkstuinen. De Stad Gent financiert 1 miljoen euro voor uitbouw van de groenpool nabij het landgoed De Campagne en voor hun aandeel in de wegenstructuur. De gemeente Lievegem voorziet 30.000 euro voor aanpassingen van de wegeninfrastructuur op hun grondgebied.
Partners
De VLM voert dit inrichtingsproject uit in nauw overleg en samenwerking met volgende partners
- Natuur en Bos (ANB),
- Vlaamse Milieumaatschappij (VMM),
- de Vlaamse Waterweg NV
- Agentschap Wegen en Verkeer (AWV),
- provinciebestuur Oost-Vlaanderen,
- stad Gent,
- gemeente Lievegem,
- Natuurpunt.
Voorgeschiedenis
Het inrichtingsplan Groenpool Vinderhoutse Bossen is een van de laatste inrichtingsplannen binnen het pilootlandinrichtingsproject Leie en Schelde.
Een eerste deel van het inrichtingsplan 'Groene velden en Vinderhoutse Bossen' werd goedgekeurd in 2001. Het bufferbos en het
landschapspark binnen de oostzijde van de R4 zijn al gerealiseerd. Sinds 2004 zijn die nieuwe groengebieden aan de stadsrand van Gent voor het publiek toegankelijk.
In 2004 werd een nieuw inrichtingsplan voor de Groenpool Vinderhoutse Bossen opgemaakt (640 ha). Dat inrichtingsplan had een uitgebreide adviesfase in 2005. Omdat het plan ook een uitwerking is van de afbakeningsprocessen voor het grootstedelijk gebied Gent en de afbakening van de natuurlijke en agrarische structuur werd het eindvoorstel van inrichtingsplan opgemaakt na deze beslissingen.
Het eindvoorstel van het inrichtingsplan Groenpool Vinderhoutse Bossen heeft de adviesprocedure doorlopen en werd op 30 september 2011 gunstig geadviseerd door de commissie voor Landinrichting. Samen met de financiële instemmingen van de gemeenten, provincie en betrokken Vlaamse overheidsdiensten werd het plan in april 2012 ter goedkeuring overgemaakt aan de minister bevoegd voor Landinrichting.
Op 9 mei 2012 keurde Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege het inrichtingsplan goed.
Met de goedkeuring van het inrichtingsplan kon de VLM samen met de betrokken partners (ANB, VMM, Provincie Oost-Vlaanderen, stad Gent, gemeente Lievegem) starten met de uitvoering van de groenpool. De aanleg van de Vinderhoutse bossen gebeurt in fasen.
Eerst wordt de recreatieve structuur voor de groenpool uitgebouwd. Hiervoor startten in de loop van 2012 de opmetingen voor de opmaak van de uitvoeringsplannen voor de nieuwe fiets- en wandelpaden.
Bijkomende informatie
- In de nazomer van 2015 liep de wedstrijd 'verhalen en beelden over de Groenpool'.
Nieuwsgierig naar de ingezonden beelden en verhalen? Je kan ze
in dit document bekijken.
- Infomarkt Groenpool Vinderhoutse Bossen (29 oktober 2012)
Laatste aanpassing: mei 2024